Hericium Erinaceus – Soplówka Jeżowata – Małpia Głowa – Lwia Grzywa lub Broda Starca – LION’S MANE MUSHROOM.

Albo POM POM. Mowa o Grzybie, bez nóżki i bez kapelusza. Pochodzi z Dalekiego Wschodu i jest tam bardzo cenionym gatunkiem grzyba. Hoduje się go w celach konsumpcyjnych oraz pozyskuje substancje pomagające w leczeniu chorób ośrodkowego układu nerwowego między innymi Parkinsona i Alzheimera.

W Polsce występuje na drzewach liściastych, jednak jest to gatunek bardzo rzadki i objęty jest całkowitą ochroną.

Lion Head 03

Grzyb ten zawiera wartościowe substancje biowitalne. Posiada przede wszystkim ważne dla naszego organizmu aminokwasy, ma ich aż 19 (oprócz metioniny i tryptofanu) oraz potas, cynk, żelazo, german, selen, fosfor i niewielką ilość sodu. Ten pozywny grzyb ma ponad 20% białka. Ponadto występuje w nim znaczna ilość immunoregulujących polisacharydów beta-glukanowych  i polipeptydów. Glukany pozyskiwane z grzybów mobilizują układ immunologiczny na różne sposoby – powstrzymują powstawanie i tłumią rozwój komórek rakowych na różnych poziomach procesu rozwojowego, hamują procesy zapalne skóry i śluzówki, chronią wątrobę, są skuteczne we wszelkich schorzeniach związanych z osłabieniem odporności. Zgodnie z wynikami jednego z badań przeprowadzonych w laboratoriach niemieckiego Uniwersytetu Technicznego w Weihenstepha, Hericium znakomicie sprawdza się w leczeniu pacjentów chorujących na nieżyt żołądka. U 82% pacjentów stwierdzono znaczną poprawę w zakresie typowych objawów choroby, u 58% zarejestrowano całkowite ustąpienie nieżytu. Ponadto zaobserwowano trwałą odbudowę błony śluzowej żołądka.

GRZYB 04

„Mądra” Soplówka Jeżowata wspiera terapię w i po okresie menopauzy oraz w trakcie leczenia stanów depresyjnych, a także poprawia zdolność koncentracji.

Grzyb Pom Pom ma znakomity aromat, a dodany do potraw ułatwia ich trawienie. Ma delikatny, lekko słodkawy i orzechowy smak.  Miąższ jest gruby, mięsisty, trochę włóknisty, ale sprężysty. Grzyba można lekko podsmażyć, może być duszony, nadaje się do każdego przepisu który wymaga grzybów. Lekko podsmażonego polecam pokroić do sałatki ze świeżych warzyw, serwować ze świeżymi ziołami lub podawać do makaronu.

 Grzyb w Sosie Własnym.

Składniki:

3 Soplówki Jeżowate
2 łyżki Oleju Kokosowego
3 ząbki Czosnku
Sól Himalajska
Świeży mielony Pieprz

 Lion Head 02

Sposób Przygotowania:

1. Grzyby Pom Pom  umyć i namoczyć w  misce z wodą na około 30 min.
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek.
3. Grzyby Pom Pom pokroić i wrzucić na patelnię.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
5. Doprawić do smaku solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem.

 Lion Head 01

LION’S MANE in its OWN JUICE.

Ingredients:

3 Lion’s Mane Mushrooms
2 Tbsp. Coconut Oil
3 Garlic cloves
Himalayan Salt
Fresh Ground Black Pepper

Directions:

1. Briefly rinse mushrooms under cold water to remove any remaining soil. Transfer to a bowl with filtered water and soak for around 30 minutes.
2. Preheat the medium-size frying pan, add coconut oil and sliced garlic cloves.
3. Slice the mushrooms lengthwise and transfer to a frying pan.
4. Fry the mushrooms on both sides until they are golden brown. Remove mushrooms from pan and place on a paper towel to remove any excess oil.
5. Season with salt and fresh ground black pepper to taste and serve.

GRZYB 5

Serdeczności,

Mithik logo flat copy

“Wszelkie kopiowanie zdjęć i opisów autorstwa MITHIK będzie zgłaszane odpowiednim organom zgodnie z obowiązującymi przepisami: Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisu, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przechowywanie w systemach wyszukiwania, umieszczanie na innych stronach www, przekazywanie, przesyłanie czy udostepnianie innym osobom wyżej wymienionych elementów bez zgody właściciela i autora jest zabronione.”

 

Dodaj komentarz