Fasola Adzuki w Sosie Pomidorowym.

Adzuki 01Fasola Adzuki, Azuki, lub po prostu czerwona fasolka, to małe nasiona o wyjątkowym słodko-orzechowym smaku. Ta najbardziej strawna roślina strączkowa uprawiana jest głównie w Japonii i Chinach.
Jest dobrym źródłem białka (zawiera aż 25 % !), magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (polecana diabetykom). Wzmacnia funkcje nerek, nadnerczy, pęcherza moczowego, hamuje wzrost komórek nowotworowych, odtruwa organizm, stosowana u osób z nadmiarem wody w organizmie.

Adzuki 02-1Legenda głosi, że jest to również składnik kosmetyczny od wieków znany zarówno Japonkom, jak i Koreankom.
Fasola Adzuki ulepsza elastyczność skóry, posiada właściwości przeciwzmarszczkowe – skutecznie odżywia skórę oraz przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. W formie zmielonej, to świetny peeling – jest jednocześnie delikatny i skuteczny. Wiele osób, borykających się z trądzikiem, chwali łagodzące i oczyszczające właściwości peelingu.
Konsumpcja Adzuki wspomaga efekt zagęszczający i wzmacniający włosy, przeciwdziała ich wypadaniu.

Adzuki 03Fasola Adzuki w Sosie Pomidorowym.

Składniki:

2 szklanki Suchej Fasoli Adzuki
2 Czerwone Papryki
1 Czerwona Cebula
1 Żółta Cebula
3 ząbki Czosnku
1 słoik (520 Gram) całych Pomidorów bez skórki w sosie własnym
1 słoik (520 Gram) krojonych Pomidorów bez skórki w sosie własnym
1 pęczek świeżej Kolendry
sok z 1 Limonki
1 łyżeczka Wędzonej Papryki w proszku
1 łyżeczka Soli Himalajskiej
1 łyżeczka świeżego mielonego Czarnego Pieprzu
1 centymetr Papryczki Chili
2 łyżki Oleju Kokosowego
Woda Filtrowana

Adzuki 04

Sposób Przygotowania:

1. Fasolę Adzuki namoczyć w wodzie filtrowanej na 12-24 godziny. Następnego dnia adzuki odcedzić, opłukać i ugotować w 4 szklankach wody. Gotować 45 minut. Wodę odlać, a fasolę opłukać.
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną w grubą kostkę żółtą i czerwoną cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek. Wmieszać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć przez 10 – 15 minut do czasu, aż cebula się zeszkli a papryka będzie miękka.
3. Do dużego garnka wlać dwie (2) szklanki wody filtrowanej i wsypać fasolę adzuki. Gotować 15-20 minut, pod przykryciem na małym ogniu.
4. Dodać zeszkloną cebulę, czosnek i paprykę. Gotować na małym ogniu, kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Do fasoli i reszty warzyw dodać całe i krojone pomidory. Wymieszać i następne 15-20 minut gotować bez przykrywki – do momentu aż część wody wyparuje, a sos zgęstnieje.
6. Doprawić wędzoną papryką w proszku, solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili i sokiem z limonki. Dodać drobno posiekaną kolendrę. Wymieszać.

Podawać z chlebem, ryżem lub ziemniakami z wody.

Adzuki 02

Adzuki 05

Serdeczności,

Mithik logo flat copy

“Wszelkie kopiowanie zdjęć i opisów autorstwa MITHIK będzie zgłaszane odpowiednim organom zgodnie z obowiązującymi przepisami: Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisu, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przechowywanie w systemach wyszukiwania, umieszczanie na innych stronach www, przekazywanie, przesyłanie czy udostepnianie innym osobom wyżej wymienionych elementów bez zgody właściciela i autora jest zabronione.”

Dodaj komentarz