Kluski z Wodorostów – KELP NOODLES.

Co to takiego ten KELP ?

makaron - KELP 04

Kelp to jadalne glony morskie z klasy brunatnic. Wodorosty te, to naturalne, bogate źródło jodu, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, fluoru, cynku, miedzi oraz żelaza a także witamin czy aminokwasów egzogennych. Dzięki wysokiej zawartości jodu kelp wpływa korzystnie na pracę tarczycy (zalecany w niedoczynności tarczycy). Zwiększa szybkość przemiany materii, obniża poziom cholesterolu, pomaga w schorzeniach reumatycznych i pozwala walczyć z nadwagą. *

Makaron z Wodorostów jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych makaronów. Cienki, długi, przezroczysty i trochę chrupiący. Bezglutenowy, nie zawiera tłuszczu, nie ma zapachu a jego smak jest neutralny. Klusek z Kelpu nie trzaba gotować, wystarczy wypłukać, pokroić i dodać na przykład do sałatki, zupy czy przygotować z niego Pad Thai.

Poniżej jako Danie Główne: zdrowy makaron w białym, orzechowym sosie, z posiekanym mniszkiem lekarskim i szczypiorem.

Spróbujcie ! Bawcie się przepisem i bądźcie kreatywni !

 Makaron z Wodorostów w Białym Sosie.

Składniki:

1 opakowanie Makaronu z Wodorostów (340 Gram)
1 szklanka Orzechów Makadamia
1/2 szklanki wody filtrowanej
3 łyżki Oleju Kokosowego
1 łyżeczka pasty z Tamaryndowca
2 łyżki startego na tarce (małe oczka) korzenia Imbiru
2 ząbki Czosnku
sok z 1/2 Cytryny
szczypta płatków czerwonego Chili
Sól Himalajska
Świeży mielony Pieprz

4 – 5 Liści Mniszka Lekarskiego
2 łyżki drobno pokrojonego Szczypiorku

makaron -KELP 01

Sposób Przygotowania:

1. Orzechy Makadamia nomoczyć w wodzie na 12 godzin (lub na noc).
2. Makaron wypłukać pod wodą następnie namoczyć na co najmniej godzinę.
3. Orzechy Makadamia odsączyć z wody i przełożyć do malaksera (food processor).
4. Dodać wodę filtrowaną, olej kokosowy, pastę z tamaryndowca, starty korzeń imbiru, ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, szczyptę płatków czerwonego chili.  Wszystkie składniki utrzeć w malakserze do otrzymania sosu / jednolitej masy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Makaron odsączyć z wody, pokroić lub pociąć nożyczkami i przełożyć do miski.
6. Powstały sos wymieszać z makaronem oraz pokrojonym mniszkiem lekarskim.
7. Serwować zaraz po przygotowaniu lub odstawić na noc do lodówki aby smaki i zapachy zmacerwały się. Przed podaniem, makaron posypać posiekanym szczypiorkiem.

makaron -KELP  03

RAW KELP NOODLES with WHITE MACADAMIA SAUCE.

Kelp noodles is a wonderfully nutritious, and excellent healthy alternative to any traditional pasta dish. They are made from kelp (seaweed), sodium alginate (salt derived from seaweed) and water. Thin, long, transparent and a little crunchy. Gluten-free, contains no fat, no smell and the flavor is neutral. No cooking is required just rinse, cut and add the noodles to your favorite dish such a salads, soups or to Pad Thai.

Ingredients:

1 package Kelp Noodles
1 cup Macadamia Nuts (soaked and drained)
½ cup filtered Water
3 Tbsp. Coconut Oil
1 Tsp. Tamarind Paste
2 Tbsp. grated Ginger root
2 Garlic cloves
Juice of ½ Lemon
Pinch of Red Chili flakes
Himalayan Salt
Fresh Ground Black Pepper

4-5 Leaves of Dandelion Greens
2 Tbsp. finely chopped Scallions

Directions:

1. Soak macadamia nuts in filtered water overnight (12 hours).
2. Rinse the kelp noodles under cool running water and then soak in filtered water for one hour.
3. Meanwhile, rinse and drain macadamia nuts. Put them in a food processor.
4. Add filtered water, coconut oil, tamarind paste, grated ginger, garlic cloves, lemon juice and pinch of red chili flakes. Process until smooth, stopping occasionally to scrape down the work bowl.
5. Drain the kelp noodles, and cut in half (roughly) with scissors. This will make it easier to toss them in the sauce. Transfer to a mixing bowl.
6. Pour the sauce over the noodles and chopped dandelion greens, and toss until the noodles are very well coated.
7. Serve immediately or transfer to the refrigerator and chill overnight. Then all ingredients will bring out it own flavor and the aroma. Before serving garnish with finely chopped scallions.

* źródło: http://zdrowejedzenie.blox.pl/tagi_b/77195/kelp.html

 

Serdeczności,

Mithik logo flat copy

“Wszelkie kopiowanie zdjęć i opisów autorstwa MITHIK będzie zgłaszane odpowiednim organom zgodnie z obowiązującymi przepisami: Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisu, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przechowywanie w systemach wyszukiwania, umieszczanie na innych stronach www, przekazywanie, przesyłanie czy udostepnianie innym osobom wyżej wymienionych elementów bez zgody właściciela i autora jest zabronione.”

Dodaj komentarz