Drożdżówka Wegańska.

Drożdżówka z przepisu Babci ma masło i dużo jajek – 10 ! Ostatni raz ją piekłam, 4 lata temu. Zmierzyłam się z przepisem Babci, to znaczy zmieniłam go na wegański i powstała równie delikatna, puszysta, pięknie pachnąca drożdżówka, w wersji bez jajek i bez masła. Z olejem kokosowym, cukrem kokosowym i prawdziwą wanilią.

Drożdżówka 01
Perfekcyjne Ciasto Drożdżowe zaczyna się od przygotowania rozczynu z drożdży, ale Sekretem jest to, iż wszystkie składniki muszą być CIEPŁE – mąka, cukier, wanilia, sól, mleko, olej – wszystko! Mąka powinna być przesiana i ciepła w dotyku. Przesianie mąki sprawia, że jest ona bardziej napowietrzona, co bardzo dobrze wpływa na wyrastanie ciasta. Ogrzanie mąki: najlepiej wsypać mąkę do szklanego naczynia i wstawić na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika do około 50° C. Mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące, tak samo należy postąpić z olejem kokosowym.

Drożdżówka 07
Ciasto Drożdżowe powinno być wyrabiane minimum 10 minut lub dłużej, dzięki czemu będzie miało piękne wnętrze. Dobrze wyrobione Ciasto najlepiej poznać po naciśnięciu na niego palcem i zrobieniu niewielkiego dołka, ciasto się “cofnie” z powrotem i utworzy gładką powierzchnię.
A teraz wyrastanie. Wyrastanie jest dwukrotne. Pierwsze wyrastanie jest po wyrobieniu ciasta. Jak długo? Aż ciasto podwoi swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, ale nie krótszy niż 60 minut w temperaturze pokojowej. Drugie wyrastanie – ciasto lekko odgazowujemy, poprostu lekko wyrabiamy, ale nie robimy tego zbyt mocno. Następnie przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowanej formy. Teraz ciasto musi znów podrosnąć, trwa to około 30-40 minut – w zależności od wielkości ciasta. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Z powyższego wynika iż upieczenie Ciasta Drożdżowego to kilka kroków:
1. Przygotowanie Rozczynu z Drożdży
2. Ogrzanie Składników
3. Wyrabianie Ciasta
4. Wyrastanie Ciasta
5. Pieczenie
Mimo, iż brzmi to dość skomplikowanie, uwierzcie mi jest to naprawdę prosty proces. Jeżeli użyjecie dobrej jakości produktów, to szybko przekonacie się, że Drożdżówka nie jest trudna do upieczenia.

Drożdżówka 08

Drożdżówka Wegańska.

Składniki:

Ciasto:

500 gram Mąki Pszennej
50 gram świeżych Drożdży
¾ szklanki Cukru Kokosowego
1/3 szklanki Oleju Kokosowego
2 laski Wanilii
1 szklanka Mleka Roślinnego (użyłam Migdałowego)
szczypta Soli Himalajskiej

Składniki na Rozczyn
Odejmujemy z przepisu na Ciasto Drożdżowe następująco:

Drożdżówka 0450 gram świeżych Drożdży
1 łyżka Cukru Kokosowego
½ szklanki letniego Mleka Roślinnego

Sposób Przygotowania Rozczynu:

1. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

Drożdżówka 05Drożdżówka 03

Kruszonka:

¼ szklanki Oleju Kokosowego
¼ szklanki Cukru Kokosowego
½ szklanki Mąki Pszennej

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – oleju).

 

Sposób Przygotowania Ciasta Drożdżowego:

1. Przygotować rozczyn z drożdży.
2. Mąkę połączyć z cukrem kokosowym i solą himalajską. Ogrzać.
3. Mleko podgrzać do letniej temperatury – nie może być gorące!
4. Olej kokosowy roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
5. Laski wanilii, rozciąć na pół i zeskrobać nasionka.
6. Ogrzaną mąkę połączyć z nasionkami wanilii, dodać rozczyn z drożdży i ciepłe mleko. Wyrobić, pod koniec dodając roztopiony olej kokosowy.
7. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ręcznikiem lnianym, pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości na minimum 60 minut)
8. Przygotować formę do pieczenia (jedna głęboka lub dwie mniejsze keksówki). Nasmarować olejem kokoswowym i wysypać mąką.
9. Po tym czasie, ciasto lekko wyrobić, włożyć do przygotowanej formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia, na 30-40 minut.
10. Rozgrzać piekarnik do 180°C (350°F).
11. Przed włożeniem do piekarnika posypać krusznką.
12. Piec około 35-45 minut.

Drożdżówka 02

Serdeczności,

Mithik logo flat copy

“Wszelkie kopiowanie zdjęć i opisów autorstwa MITHIK będzie zgłaszane odpowiednim organom zgodnie z obowiązującymi przepisami: Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisu, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przechowywanie w systemach wyszukiwania, umieszczanie na innych stronach www, przekazywanie, przesyłanie czy udostepnianie innym osobom wyżej wymienionych elementów bez zgody właściciela i autora jest zabronione.”

 

 

 

9 uwag do wpisu “Drożdżówka Wegańska.

  1. Delikatna, puszysta… Dziękuję! Chcę się powstrzymać przed zjedzeniem, żeby rodzice mogli choć spróbować 😉
    Po raz pierwszy robiłam drożdżówkę z Pani przepisu i wyszła za pierwszym razem. Co prawda, zmieniłam nieco skład: zamiast mąki pszennej – mąka orkiszowa razowa typ 2000 + żytnia, do wypieku domowego chleba, zamiast laski wanilii – aromat cytrynowy + do ciasta dodane wiórki kokosowe i do posypania wierzchu, zamiast mleka roślinnego – ok. 1 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. A olej kokosowy stał co najmniej kilka godzin w ciepłym, był dość miękki, a rozpuszczenie go ułatwiłoby mieszanie z resztą składników. Jeszcze co najmniej jedna zmiana: drożdżówka bez kruszonki. Efekt ogólny: ciasto urosło do ok. 1/3 wysokości blaszki keksówki, a smak… to trzeba samemu zrobić drożdżówkę lub spróbować od tego, kto zrobił 😉
    Ściskam!

  2. Cieszę się, że Pani się cieszy 🙂 Czuję wibracje w brzuchu z radości… i aż korci by świętować z kawałkiem drożdżówki na talerzu. Ściskam i jeszcze raz dziękuję 🙂

    1. NjakNadzieja 🙂 …, a wiesz, że z przepisu na drożdżówkę wychodzą też pyszne Jagodzianki – jedyne co zmieniasz to: dajesz tylko 30 gram świeżych drożdży i pół laski wanilii. Ściskam Mocno ! i Dziękuję że tu zaglądasz 🙂

      1. Ooch, jagody to jedne z moich ulubionych owoców! Chętnie wypróbuję ze zmianą, dziękuję! Cała przyjemność również po mojej stronie – czysta przestrzeń, klarownie wyjaśnione przepisy, zdjęcia po prostu piękne, które zachęcają do przygody z gotowaniem… 🙂 Nie pierwszy i prawdopodobnie nie ostatni raz 🙂

      2. Dziękuję Ci za każde pozytywne słowo w tym komentarzu 🙂 i w razie jakichkolwiek pytań, pisz bezpośrednio na mój email. Z chęcia odpowiem na wszystkie pytania 🙂 🙂 🙂 ❤

Dodaj komentarz